ZDROWA NUTELLA w 10 minut !
01:35
Idealna dla osób, które tak jak N., nie mogą spożywać mleka krowiego. Szybka i arcy-zdrowa.
POTRZEBUJEMY: awokado, kakao + coś do dosłodzenia
- blendujemy obrane ze skórki i pozbawione pestki awokado
- dosypujemy kakao, ewentualnie dosładzamy - znów blendujemy
- smacznego!
Taką naturalną nutelle należy przechowywać w lodówce. Często
z tego kremu robimy także cukierki czekoladowe przekładając masę do
silikonowych foremek do lodu, a potem do zamrażalnika.
Awokado to istna bomba witaminowa, oprócz kwasu oleinowego, który działa antyrakowo i obniża zły cholesterol, jest bogate w potas, witaminy A, C, E i B - szczególnie cenny kwas foliowy.
Kakao to źródło antyoksydantów, magnezu i żelaza, jako jedyna roślina posiada anandamid (endorfinę produkowaną przez organizm po wysiłku fizycznym, odpowiedzialną za dobre samopoczucie), podnosi poziom serotoniny tzw. hormonu szczęścia. Ja dosładzam "nutelle" cukrem trzcinowym.
0 komentarze