RATUNEK DLA WŁOSÓW, SKÓRY I PAZNOKCI, CZYLI SKĄD JESIENIĄ BRAĆ WITAMINY?

02:15

Słońce, wiatr i morska woda - trio, które latem cieszy nie jednego człeka spowodowało moją jesienną tragedie. Skóra, włosy i paznokcie są wysuszone do granic możliwości. Czuje się totalnie pozbawiona witamin. Aż wstyd się przyznać, ale moja letnia dieta (nieregularne jedzenie, mało warzyw i owoców, klimat wakacji i imprezy % - praca instruktora nie jest taka łatwa ;]) dołożyła swoją cegiełkę. Niedobór witamin na bank! Trzeba więc szybko to zmienić. Sezonowe warzywa i owoce będą do tego najlepsze. Na włosy, skórę i paznokcie najlepiej zadziałają: B-karoten, witaminy z grupy B i witamina E, dodatkowo witamina C i minerały: siarka, cynk, żelazo, selen.



DYNIA - królowa jesieni!

Dostępna od września do końca stycznia. Bogata w B-karoten (utrzymuje odpowiednie nawilżenie skóry i zapobiega jej rogowaceniu, sprzyja regeneracji komórek), potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B (odpowiedzialnych za  spalanie węglowodanów, wygląd włosów, skóry i paznokci, jej niedobór powoduje m.in. przesuszanie się i wypadanie włosów, skóra traci elastyczność i jest skłonna do wyprysków).

 

PESTKI DYNI są bardzo bogate w cynk (100g dostarcza kobietą 80% dziennego zapotrzebowania), który ma dobroczynne działanie na cerę - rozjaśnia, wzmacnia i wygładza, wspomaga gojenie się ran. Nasiona posiadają niezwykła kombinacje wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy, a wyciśnięty z nich olej należy do najcenniejszych i najsmaczniejszych tłuszczów roślinnych.
Z ciekawostek warto też wiedzieć, że dynia (B-karoten, cynk) zwiększa płodność i sprawność seksualną oraz może być naturalnym sposobem odrobaczania (kukurbitacyna znajdująca się w osłonie pestek dyni). Co równie ważne nie traci swoich właściwości nawet po obróbce cieplnej! Nic tylko zagonić dynie do kuchni, gotować i jeść !!!
Proste przepisy na dania z dyni/ą znajdziecie [tu], a bardziej wyrafinowane [tu]. Aż mi ślinka leci!


BROKUŁY

Dostępne od września do grudnia. Prawdziwa skarbnica witaminy C (wzmacnia odporność co jest bardzo istotne jesienią, a także jest świetnym przeciwutleniaczem, bierze udział w syntezie kolagenu dzięki czemu skóra jest elastyczna, a stawy mocne). Już 200g tego warzywa całkowicie pokrywa dzienne zapotrzebowanie człowieka na wit. C. Zawierają także wiele innych cennych witamin i minerałów, co powoduje, że działa antynowotworowo, łagodzi objawy autyzmu i chroni przed wrzodami (sulforafan), pomaga dbać o wzrok (luteina, wit. B2 i C) i przy nadciśnieniu tętniczym (potas), obniża cukier we krwi (niski indeks glikemiczny, chrom). Przepis na pesto z brokuła i pastę brokułową [tu].


PAPRYKA 

Dostępna do października. Prawdziwa skarbnica witamin: C (4-5x więcej niż cytryna), E (chroni przed wpływem wolnych rodników, odnawia lipidy międzykomórkowe, wzmacnia naczynia krwionośne - dwie papryki pokrywają dzienne zapotrzebowanie) i B-karotenu (1/2 papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie). Dostarcza sporo witamin z grupy B oraz potasu, fosforu, żelaza, magnezu. Co ciekawe kolor papryki ma znaczenie! Czerwona troszczy się o wzrok i skórę (B-karoten + wit. C). Zielona to młodość i seksapil (kwas foliowy + wit. E). Żółta zadba o dobry wzrok (luteina + zeaksantyna + wit. E). Najzdrowsza jest w postaci surowej, ale duszona lub pieczona również zachowa dużo dobrych składników, moim faworytem jest grillowana papryka z kozim serem i leczo, nie przepadam natomiast za faszerowaną papryką, ale jak karzą to zjem... Dużo papryki jesienią! i nie tylko...

 

BURAKI

Dostępne od września do marca. Bogate głównie w kwas foliowy (przydatny dla kobiet w ciąży), trochę witaminy C i B1 oraz mnóstwo minerałów: żelazo, wapń, magnez. potas, mangan, sód, chlor, miedź, fluor, cynk, bor, lit, kobalt, molibden, rubid, cez. Składniki mineralne są łatwo rozpuszczalne w wodzie dlatego  najlepiej pić surowy sok z buraka lub jeść zupę. Burak w każdej postaci wzmacnia organizm i pomaga walczyć z chorobami wirusowymi. Ma działanie wykrztuśne więc warto pić sok z buraka by załagodzić kaszel. Wspomaga organizm po chemioterapii, przy niedokrwistości i anemii. Pomaga walczyć z rakiem przewodu pokarmowego i pęcherza. Obniża ciśnienie krwi.
żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html
żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/buraki-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze_33942.html

 
CUKINIA I BAKŁAŻAN

Dostępne we wrześniu i październiku. Wydawałoby się, że te warzywa to prawie to samo, tymczasem są skrajnie różne. Z botanicznego punktu widzenia cukinia należy do rodziny dyniowatych natomiast bakłażan do psiankowatych (tak jak pomidor i ziemniak), co więcej ten drugi nie jest warzywem tylko owocem i to na dodatek jagodą... Właściwości odżywcze mają jednak podobne, oba są niskokaloryczne i odkwaszają organizm, są bogate w potas i magnez. Cukinia dodatkowo zawiera jeszcze żelazo, witaminę A, C, K, PP i B-karoten, a bakłażan magnez i błonnik. Ciekawostką jest, że cukinia jest warzywem w którym nie odkładają się metale ciężkie i można ją podawać już 6 miesięcznym dzieciom, natomiast bakłażan jest ciężkostrawny i dzieciom jest w ogóle nie polecany, ma za to działanie antyrakowe.  
W diecie ratującej skórę, włosy i paznokcie warzywa te nie odegrają jednak znaczącej roli. 


JABŁKA
 
Dostępne przez całą jesień i zimę. Jabłka to jeden z najzdrowszych owoców - wspierają układ odpornościowy, krążenia, walczą z cholesterolem, pomagają schudnąć, nie wywołują alergii, a także... poprawiają stan skóry, włosów i paznokci dzięki zawartości wielu minerałów w tym potasu, cynku, krzemu, żelaza i witamin A, C, E, z grupy B. Najlepiej jeść surowe ze skórką!







GRUSZKI

Dostępne przez całą jesień i zimę. Jako nieliczne z owoców zawierają jod, który jest zbawienny dla tarczycy i bor, który dobrze wpływa na pracę mózgu. Są polecane na nadciśnienie, zaparcia i biegunki oraz kobietom w ciąży. Ekstrakt z gruszek jest wykorzystywany w kosmetyce, glukoza dobroczynnie wpływa na włosy, a także jest wykorzystywany w leczeniu trądziku, dermatoz, egzem. Świetna do pielęgnacji cery tłustej jest maseczka z roztartej gruszki, miodu i oliwy z oliwek (wymieszać, nałożyć na 20 min. i zmyć ciepłą wodą). Oprócz przetworów i deserów są idealnym dodatkiem do mięs np. w formie nadzienia (kaczka, kurczak, karkówka), do sałatek, znakomicie komponują się w sałatkach z orzechami i serem pleśniowym.

 
ŚLIWKI

Dostępne od września do października. Mają dobroczynny wpływ na trawienie oraz właściwości przeczyszczające. Co ciekawe cenniejsze wartości odżywcze posiadają w formie suszonej (pięciokrotnie bogatsze w wit. A). Wykorzystywane nie tylko do ciast i deserów, a także do sosów i mięs oraz do produkcji alkoholi (śliwowica, rakija). Nie mają dobroczynnej mocy dla skóry, włosów i paznokci.


Poza sezonowymi warzywami i owocami dietę warto będzie wzbogacić o ryby, drób, czerwone mięso, jaja, sery, kiełki, kakao, orzechy, olej sojowy, słonecznikowy, chleb razowy, kasze gryczaną i jaglaną. Należy pamiętać o odpowiedniej ilości wody mineralnej oraz o unikaniu mocnych herbat, kaw i alkoholu. 



P.S. Plakaty są mojego autorstwa, mogę udostępnić w większej rozdzielczości do wydrukowania. Kisski.

You Might Also Like

0 komentarze